2012. június 18., hétfő

Itt a nyár! - erdő, mező, por, pocsolya, elakadás, önmentés, Subaru Libero 4WD (+videó)

Végre beköszöntött a hőség, száll a por a földutakon, de a június elején lehullott csapadék nem tűnt el nyomtalanul: az árnyékos helyeken nagy pocsolyák maradtak, amelyek egy része könnyen vendégmarasztaló lehet. Mi is elakadtunk egy ilyen, látszólag problémamentes sárfoltban. Érdemes azonban kihasználni a jó időt, és kigurulni a természetbe, szép a táj, az árnyas-erdős területeken és a szellős hegytetőkön pedig elviselhetőbb a klíma. Az alábbi videó hangulatfelvételeket mutat az idei nyár első barangolásairól:


A felvételen is látható elakadásra visszatérve: csalóka lehet egy-egy tócsa, mert a teteje már szárad, alatta viszont mély és süppedős sár fogadhat. És a mezők mellett nincs is mindig kikötési pont, hogy csörlőzéssel segítsünk magunkon. Úgy tűnik, nekem a waffle board áll leginkább kézre, mert könnyen és gyorsan lehet használni, az autó pedig önerőből mászik ki a trutyiból. A videón jól látszik, hogy a kocsi orra el volt merülve, átlósan elpörögtek a kerekek (bal első és jobb hátsó). A bal hátsó viszonylag jól tapadt, így elég volt kapaszkodó felületet adni a jobb hátsónak, és így már a kocsi hátulja kihúzta az egész vasat a pocsolyából. A magát elásó autó kerekei alá azonban nem mindig lehet egyből berakni a waffle boardot, ilyenkor jön jól egy ásólapát, amivel helyet csinálunk a homokrácsnak. Ugyanis a sáros kerék könnyen elpörög még az érdesített felületű rácson is, így a lehető leginkább a kerék alá kell tuszkolni a waffle boardot, ami lehetetlen némi ásás nélkül. Rövid lapátolás után viszont minden stimmel, a kerék elkezdi behúzni maga alá a rácsot és némi hintáztatás után végül ki is jön rajta.

Az ásólapát szinte kötelező tartozék, hiszen mindig jól jön, de a waffle boardot is csak ajánlani tudom, mert ott is nagy segítség lehet, ahol a csörlő kikötési pont hiányában nem használható.